Pagina 1 van 1

Miskraam: Stress is de boosdoener

Geplaatst: 16 mar 2006, 17:42
door flupke
Dit artikel wou ik jullie toch niet onthouden. Zij die aan het klussen zijn, hou de stress maar achterwege
maar das natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan :roll: :roll:

nieuwsbrief www.e-gezondheid.be

Miskraam: stress is de boosdoener!
Een spontane abortus vanaf de drie eerste weken van de zwangerschap is een veel voorkomend evenement dat deskundigen wensen te verklaren. Het lijkt erop dat een groot deel van de miskramen van tegenwoordig gewoon te wijten zijn aan stress bij de moeder.


Spontane abortussen komen vaak voor

De meeste spontane abortussen doen zich in het prille begin van de zwangerschap voor, in de loop van de eerste drie weken na de bevruchting. Dit fenomeen komt erg vaak voor (tussen 31% en 89% van alle bevruchtingen), maar gaat dikwijls onopgemerkt voorbij. Evolutiespecialisten beschouwen miskramen als een natuurlijk middel om gebrekkige, misvormde embryo's af te stoten of om beginnende zwangerschappen in te moeilijke omstandigheden af te breken.


Hoe zien de mechanismen eruit?

Pathologieën en immunologische incompatibiliteit verklaren een deel van de spontane abortussen, maar niet allemaal. Naar aanleiding daarvan werd de hypothese van stress bij de moeder geuit. Deze werd onlangs gestaafd door een team onderzoekers dat zo'n zestig vrouwen die al een eerste kind ter wereld hadden gebracht en een tweede zwangerschap wensten, gedurende een jaar volgde. In deze periode werden 22 zwangerschappen geregistreerd, waarvan er 9 voldragen werden en 13 in een vroegtijdige spontane abortus eindigden (tussen 13 en 47 dagen na de bevruchting).

De ochtendurine werd opgevangen op basis waarvan de auteurs het verband tussen de miskramen en de cortisolwaarden in de urine van de moeder gedurende de drie eerste weken na de bevruchting onderzochten. We herinneren eraan dat cortisol een uitstekende biologische merker van stress is en ook het "stresshormoon" wordt genoemd.


Drie keer meer miskramen in geval van stress

Zo stelt men vast dat het risico van miskraam verdrievoudigt bij vrouwen met de hoogste cortisolwaarden in vergelijking met vrouwen met een normaal cortisolgehalte.
Zo mondde 90% van de zwangerschappen bij vrouwen met een verhoogt cortisolgehalte uit in een spontane abortus, in vergelijking met 33% van de zwangerschappen bij vrouwen met een normaal cortisolgehalte.

In het prille begin van de zwangerschap, wanneer de placenta zich ontwikkelt en geleidelijk in werking treedt, is het embryo uiterst afhankelijk van zijn mama en dus ook kwetsbaar voor de verschillende beproevingen die ze moet doorstaan. Op die manier kan stress perfect aan de basis van een vroegtijdige abortus liggen.

We kunnen besluiten dat stress in het begin van een zwangerschap een zeer belangrijke rol speelt omdat dit het risico van spontaan miskraam verhoogt. Het is dus van cruciaal belang dat vrouwen die zwanger willen worden voor, tijdens en na de bevruchting tegen stress beschermd worden.



groetjes flupke

Geplaatst: 16 mar 2006, 19:30
door greet mama van yoran
interessant

Geplaatst: 16 mar 2006, 19:36
door beerke
ja waar intressant om es te weten en te lezen we zullen er nu zeker rekening mee houden wat we wel mogen en wa niet.

Geplaatst: 16 mar 2006, 21:17
door Ambertje
Het is soms alleen moeilijk om geen stress te hebben. Je zou al stress krijgen om te proberen geen stress te hebben! :)

Geplaatst: 18 apr 2006, 15:53
door Ness
ja toen ik het topic las dacht ik meteen
de wereld zit nu eenmaal zo in elkaar dat we meer en meer stress voelen. We zouden toch manieren moeten vinden om ons te beschermen er tegen.
toen ik mijn miskraam kreeg had ik niet meer stress dan anders, dus ik weet niet of ik het helemaal moet geloven of niet

Geplaatst: 22 jun 2006, 21:27
door beerke
hoi aan gestresste mama's in spe,
Mijn eerste vraag die ik stelde aan de gynecoloog bij mijn eerste bezoek was of stress of zenuwachtigheid er mee te maken had dat je een miskraam kon krijgen en hij antwoordde dat dat er helemaal niks mee te maken heeft!!!! Al is stress misschien niet goed, dat zeg ik niet, maar het doet er niet toe blijkbaar...

Geplaatst: 23 jun 2006, 08:56
door beam
:D Zal dat artikel es onder de neus van me hubbie schuiven, misschien dat ik dan na de bevruchting voor een maand of drie naar de Caraïben mag of zo ? :D

Geplaatst: 23 jun 2006, 09:20
door sterretje
als stress DE oorzaak zou zijn,zou tjorven niet rondhuppelen,hier..ik ga niet in detail treden,maar mijn eerste 4 maanden van zwnagerschap van onze tjor waren bepaald NIET stressloos..