Pagina 1 van 3

Net zwanger, hoe verloopt alles nu?

Geplaatst: 15 nov 2007, 21:25
door ericardtje
Ik heb vorige week ontdekt dat we zwanger zijn van ons eerste kindje.

Momenteel ben ik 5weken ver dus dat is allemaal nog heel pril.
Maar toch stel ik me enkele vragen...
Welke testen doen ze op hoeveel weken?
Hoe zit het bijvoorbeeld met de test naar mongolisme? Wat houdt die test juist in? Is dat een test met risico's voor het babietje?

Ik moet pas op 19dec voor het eerst naar de gyne dus nu is het bange wachten voor de eerste risicovolle weken begonnen hé!

Ik voel me vrij goed, nog niet veel last van kwaaltjes (zal maar niet te hard roepen hé :wink: ). Door mijn eigen onzekerheid check ik regelmatig of mijn borsten nog gevoelig zijn, op dit moment is dat zowat mijn enige referentie dat mijn klein wondertje in orde is :)

Iemand wat goede raad en tips voor me? :oops:

Re: Net zwanger, hoe verloopt alles nu?

Geplaatst: 15 nov 2007, 21:34
door Lena
ericardtje schreef:...Iemand wat goede raad en tips voor me? :oops:
ja: GENIETEN van dat kleine wezentje :wink:


voor de rest:

Meting van de nekplooi

De nekplooimeting is een echoscopisch onderzoek. Bij een zwangerschapsduur tussen de 10 en 14 weken wordt de dikte van de nekplooi van de foetus (de vrucht) gemeten. In de nek is dan vaak een klein beetje vocht aanwezig. Dit ‘schilletje’ vocht is gewoonlijk niet meer dan 3 mm dik.
Bij een dikkere nekplooi dan gebruikelijk is de kans groter dat het kind een aangeboren aandoening heeft. Er kan dan sprake zijn van een chromosoomafwijking, zoals bijvoorbeeld het Downsyndroom. Ook bij bepaalde aangeboren afwijkingen zoals hartafwijkingen, wordt soms een nekplooi met veel vocht gezien.
Net als bij de triple-test is ook bij dit onderzoek de leeftijd van belang. Chromosoomafwijkingen komen op hogere leeftijd meer voor. De kans op een uitslag die wijst op een verhoogd risico voor het Downsyndroom, neemt met de leeftijd toe, op ongeveer dezelfde wijze als beschreven bij de triple-test.
Ook de kans dat de nekplooimeting een juiste voorspelling doet over het risico is vergelijkbaar met die bij de tripletest. Een verdikte nekplooi kan ook ook bij gezonde kinderen voorkomen, terwijl omgekeer niet allen kinderen met een chromosomen- of andere aangeboren afwijking een abnormale nekplooi hebben. Bij de meting van de nekplooi kunnen ook gemakkelijk fouten worden gemaakt.
Daarom wordt bij een dikkere nekplooi een vlokkentest of vruchtwaterpunctie aangeraden.


De triple-test.

Deze test is relatief recent. Het gaat om een bloedonderzoek waarbij in het bloed van de zwangere 3 welbepaalde stoffen worden gemeten : HCG (humaan gonadotrofine), oestriol en alfa-foetoproteïne (een eiwit aangemaakt door de foetus).

Bij kinderen met het Downsyndroom is vaak te weinig AFP in het bloed van de moeder aanwezig. Uit de hoeveelheid AFP, de twee andere merkstoffen en de leeftijd van de moeder wordt de kans op een kind met het Downsyndroom berekend. Als er een veel AFP in het bloed van de moeder aanwezig is, is de kans op een open rug bij de baby verhoogd.

Een verhoogd gehalte aan AFP kan wijzen op neuraalbuisdefecten zoals vb spina bifida (open rugje).
De test wordt aan elke zwangere aangeboden maar is zeker niet verplicht. Zwangeren die overtuigd zijn dat ze, indien de test positief is, liever toch geen bijkomende onderzoeken laten uitvoeren, laten de test beter niet gebeuren, om blijvende ongerustheid te vermijden. Zwangeren boven de 35 jaar wordt voorgesteld om onmiddellijk een vruchtwaterpunctie te doen, omdat de kans op mongolisme sowieso is toegenomen .
De bloedafname gebeurt op 15-16 weken zwangerschap Het is heel belangrijk dat de exacte zwangerschapsduur gekend is, om de riscoberekening niet te beïnvloeden.
Wanneer de test uitmaakt dat je als zwangere een verhoogde kans op trisomie 21 hebt (kans groter dan 1 op 250), zal een vruchtwaterpunctie voorgesteld worden, waardoor zekerheid zal verkregen worden.
Is enkel het AFP gestegen, dan zal de zwangere een uitgebreide echo krijgen tussen 18 en 20 weken om spina bifida en defecten van de buikwand uit te sluiten.

De triple test is geen echte diagnostische test, die een afwijking bij de foetus opspoort, maar een screeningstest die enkel een verhoogd risico aangeeft.
De test voorspelt bij jonge moeders vaker fout dan goed. Naarmate de leeftijd vordert, wordt de kans op een correcte voorspelling groter. Op jongere leeftijd is de kans relatief groot dat de test ten onrechte een geruststellende uitslag heeft.

Bron: gezondheid.be

Geplaatst: 15 nov 2007, 21:35
door Schorpioentje73
eerst en vooral een dikke proficiat

hoh, die kwaaltjes varieren van persoon tot persoon hoor, en tis niet omdat een kwaaltje overgaat dat er daarom iets mis is

normaal doen ze een eerste echo op 8 à 9 weken, en rond de 12 weken doen ze een nekplooimetig (gewoon via echo hoor) en als dat in orde is, is dat al een groot risico dat wegvalt hoor

Geplaatst: 15 nov 2007, 21:38
door Molly
Weet je, ik had geen enkel symptoom...
Ik voelde mij niet zwanger, mijn borsten waren niet gevoelig, ik was niet misselijk, ik voelde werkelijk niets...
dus fixeer je daar aub niet te veel op en probeer gewoon te genieten van elke zwangere dag!
Zeker als je niet ziek bent!!
Ik weet nog dat die echo op 20 weken een héél belangrijke is, dan kijken ze naar de organen en zo...

Geplaatst: 15 nov 2007, 22:35
door EvytjeuH
Wat je kan verwachten, zijn de echo's :D daar meten ze de nekplooi mee, ook gaje 1 of 2x bloed moeten laten prikken , voor oa zwangerschapsdiabetes,.. :)
Meestal op 20/21 weken krijg je een 3D echo, die iets meer gespecialiseerder is dan een gewone echo :)

Bij mij was het altijd in een potje plassen, en de gyne voelde elke keer voor ontsluiting, en met een doppler naar het hartje luisteren.. :)

De echo's zijn echt zo intens als je je beebje in je buikje zo kan zien :D
Geniet ervan :wink:

Geplaatst: 16 nov 2007, 12:04
door bijou
Gefeliciteerd. Geniet ervan. :lol:
Ik had mijn eerste afspraak bijd e gyn op 10 weken, op 12 weken deden ze de nekplooimeting. Das een test in 2 delen, ze meten een gehalte in je bloed en ze doen een echo zelf. Een weekje later mag je bellen voor de uitslag, is die positief dan raadt de gyn een vruchtwaterpunctie aan.

Dan is er nog de suikertest, beetje later in de zwangerschap. (bij ons in t ziekenhuis deden ze die standaard, das niet overal hoor) Das een vloeistof drinken en een uur later bloed trekken. Ze laten dan zelf weten mocht t positief zijn.

Bloed trekken deden ze om de 2 keer bij ons en voele vanaf 5 maanden zwangerschap, wel elke keer uitgebreide echo.

Geplaatst: 16 nov 2007, 19:40
door ericardtje
oooh ik kan al bijna niet meer wachten tot mijn eerste echo...maar die zal nog wel zeker een maand op zich laten wachten: zo lange wachtlijsten bij de gyne :(

Maar kom, zolang ik me goed blijf voelen is da goed hé!

En dus voor die testen moet ik echt niet bang zijn dan? Das alwel een geruststelling hoor! Tis allemaal nog zo nieuw allemaal eh, zoveel vragen nog en de antwoorden zal ik grotendeels pas krijgen bij de gyne natuurlijk...

Groetjes en bedankt voor al jullie steun en info hé :)

Geplaatst: 16 nov 2007, 21:44
door sandy
Die testen doen ze via bloedafname, dus niet veel erg.
Voor de rest ga je een week of 9 zijn als je je eerste echo zal krijgen. Rond die periode ga je wel al het hartje zien kloppen, maar denk niet dat je het al kan horen.
Ik dacht dat Yana rond die periode 2.5 cm was, om een richtlijn te hebben :lol:
Je eerste echo zal inwendig gebeuren, maar dat klinkt erger dan het is.
Op je buik, zou je nog niets zien, daarvoor is het vruchtje te klein.
En voor de rest de gewone zaken controleren: urine, gewicht, veel vragen stellen, schrijf dingen op die je zeker niet mag vergeten vragen, je krijgt je moederboekje, bloeddruk meten,....

En geniet van je prille zwangerschap, een zalige tijd!

test

Geplaatst: 16 nov 2007, 22:03
door Aicha
Je hebt hier blijkbaar al goe wat uitleg verzameld!

Wat ik persoonlijk ook belangrijk vond was de eerste bloedproef waarbij wordt nagegaan of je al dan niet immuun bent voor toxoplasmose (of katteziekte).
da's wel belangrijk om te weten want als je niet immuun bent moet je toch bepaalde dingen van het menu schrappen . Geen rauw of niet-doorbakken vlees (préparé, gehakt,... ), niet-gepasteuriseerde kazen, zeevruchten, kattenbak zeker niet onbeschermd reinigen,..........
Kan ook via je huisarts getest worden hoor :wink:

Liefs Aicha

Geplaatst: 16 nov 2007, 23:07
door Marijke
Hey eicardtje, we zijn ongeveer gelijk zwanger, ik had het geluk van al een echo te kunnen nemen, de afspraak was eerst voor een uitstrijkje, maar uiteindelijk werd het een echo. Toen was er nog iets te zien en was de bevruchting nog volop aan de gang, een weekje later mocht ik teruggaan, want de gyne maakte zich wat zorgen voor een buitenbaarmoederlijke zwangerschap, maar dat was dus ongegrond, het embryotje zat op de juiste plaats in het vruchtzakje! Volgende afspraak bij de vroedvrouw is op 26/11, bij de gyne voor echo op 3/12. Weinig last van kwaaltjes, wat misselijk in mijn maag, snel moe, maar daar blijft het dan ook bij. Op naar de volgende echo hé :)

Re: test

Geplaatst: 18 nov 2007, 17:14
door ericardtje
Aicha schreef:Je hebt hier blijkbaar al goe wat uitleg verzameld!

Wat ik persoonlijk ook belangrijk vond was de eerste bloedproef waarbij wordt nagegaan of je al dan niet immuun bent voor toxoplasmose (of katteziekte).
da's wel belangrijk om te weten want als je niet immuun bent moet je toch bepaalde dingen van het menu schrappen . Geen rauw of niet-doorbakken vlees (préparé, gehakt,... ), niet-gepasteuriseerde kazen, zeevruchten, kattenbak zeker niet onbeschermd reinigen,..........
Kan ook via je huisarts getest worden hoor :wink:

Liefs Aicha
Ja die bloedproeven heb ik al ondergaan via de huisarts in augustus... Ik ben niet immuum dus ik moet goed op mijn eten letten...
dat vlees enzo is geen probleem voor mij: ik doorbak mijn vlees wel altijd al goed!
We hebben thuis geen katten, enkel twee huiskonijntjes dus dat is ook al geen probleem.

Het enige waar ik over twijfel is sla... ik eet heel graag ijsbergsla. Maar dat wordt afgeraden tijdens de zwangerschap omwille van de toxoplasmose hé. Maar als die sla al voorverpakt zit in een zakje, zou dat dan ook nog gevaarlijk zijn? Ik hoop dat ik die toch nog kan blijven eten!

Geplaatst: 18 nov 2007, 18:20
door ericardtje
Marijke schreef:Hey eicardtje, we zijn ongeveer gelijk zwanger, ik had het geluk van al een echo te kunnen nemen, de afspraak was eerst voor een uitstrijkje, maar uiteindelijk werd het een echo. Toen was er nog iets te zien en was de bevruchting nog volop aan de gang, een weekje later mocht ik teruggaan, want de gyne maakte zich wat zorgen voor een buitenbaarmoederlijke zwangerschap, maar dat was dus ongegrond, het embryotje zat op de juiste plaats in het vruchtzakje! Volgende afspraak bij de vroedvrouw is op 26/11, bij de gyne voor echo op 3/12. Weinig last van kwaaltjes, wat misselijk in mijn maag, snel moe, maar daar blijft het dan ook bij. Op naar de volgende echo hé :)
Hey marijke, leuk dat we ongeveer samen zwanger zijn :D ook een dikke proficiat voor jou hé! Seg jij gelukzak dat je al echo's hebt al zo snel :wink: dat zal wel zalig zijn om je wondertje al zo vroeg in de zwangerschap te kunnen bewonderen :D
ik tel alvast af naar mijn eerste echootje binnen een maandje!

Geplaatst: 18 nov 2007, 19:06
door femmie
proficiat met jullie zwangerschap!!! :lol:

Re: test

Geplaatst: 18 nov 2007, 19:51
door Aicha
ericardtje schreef:
Aicha schreef:Je hebt hier blijkbaar al goe wat uitleg verzameld!

Wat ik persoonlijk ook belangrijk vond was de eerste bloedproef waarbij wordt nagegaan of je al dan niet immuun bent voor toxoplasmose (of katteziekte).
da's wel belangrijk om te weten want als je niet immuun bent moet je toch bepaalde dingen van het menu schrappen . Geen rauw of niet-doorbakken vlees (préparé, gehakt,... ), niet-gepasteuriseerde kazen, zeevruchten, kattenbak zeker niet onbeschermd reinigen,..........
Kan ook via je huisarts getest worden hoor :wink:

Liefs Aicha
Ja die bloedproeven heb ik al ondergaan via de huisarts in augustus... Ik ben niet immuum dus ik moet goed op mijn eten letten...
dat vlees enzo is geen probleem voor mij: ik doorbak mijn vlees wel altijd al goed!
We hebben thuis geen katten, enkel twee huiskonijntjes dus dat is ook al geen probleem.
Het enige waar ik over twijfel is sla... ik eet heel graag ijsbergsla. Maar dat wordt afgeraden tijdens de zwangerschap omwille van de toxoplasmose hé. Maar als die sla al voorverpakt zit in een zakje, zou dat dan ook nog gevaarlijk zijn? Ik hoop dat ik die toch nog kan blijven eten!
ericardtje,

ik ben wel sla blijven eten maar wel enkel thuis (zodat ik heel zeker was dat ie supergoed gewasssen was). Was op aanraden van de gyn en vv.
Ook de reeds voorgewassen sla toch zelf nog wassen hoor! :wink:

Geplaatst: 18 nov 2007, 20:49
door zotteke
Proficiat met de zwangerschap en veel uitleg moet ik niet meer geven het meeste staat hier al, :wink:

Geplaatst: 19 nov 2007, 07:11
door Rampestamperke
ik zou ook enkel sla eten thuis.... en als het in van die zakjes is zou ik hem ook goed wassen en de verse sla , als je die dan echt heeeel grondig wast een keer of drie dan zal dat waarschijnlijk geen probleem zijn ...

geniet maar volop van de zwangerschap ,het gaat zo vlug !! :wink:

Geplaatst: 19 nov 2007, 22:27
door Marijke
Ik ga geen sla eten tijdens mijn zwangerschap, ook liefst geen rauwe geraspte worteltjes, het eitje steeds goed gebakken, geen mayonaise (spijtig, maar ja..)

Geplaatst: 19 nov 2007, 22:31
door ericardtje
sla ok, maar worteltjes die goed gekuist zijn kunnen toch geen kwaad?
En mayonaise met mate toch ook niet?

Geplaatst: 19 nov 2007, 22:33
door Marijke
In mayonaise zitten rauwe eieren toch? Ja, rauwe wortels zullen wel geen kwaad kunnen als je goed wast :)

Geplaatst: 19 nov 2007, 23:05
door EvytjeuH
ik heb tijdens met zwangerschap altijd mayonaisse blijven eten :)

mayo

Geplaatst: 20 nov 2007, 08:03
door Aicha
Ik heb ook geen mayonaises gegeten tijdens mijn zwangerschap!
Wel de dressings (zonder ei in), ketchup, mosterd en pickels. Stak gauw tegen maar '"t was voor het goeie doel hé :wink:

Geplaatst: 20 nov 2007, 11:24
door Marijke
Ja ik mis ook mayonaise bij mijn frietjes of een broodje smos kaas moet ik nu ook laten , het is indedaad voor het goede doel. Alcohol mag ik ook al niet drinken, en een goed bierke kan soms smaken hé :), maar ik heb het bij mijn vorige zwangerschap ook volgehouden. Als je denkt aan het kindje in je buik is mijn goesting van mayonaise en rauwkost al snel over. Ook nootmuskaat vermijd ik, je kindje kan er hallucinaties van krijgen. Tiramisu, ijsjes, njammieee maar ja daarna ga ik alles dubbel eten zenne :)

Geplaatst: 20 nov 2007, 11:47
door goele
:shock: How jong, daar heb ik allemaal heel erg bewust niet bij stilgestaan.

bij mij was het gewoon de basic: groentjes goed wassen, alleen doorbakken vlees...

Ik heb zelfs mosseltjes gegeten in het mosselseizoen, wel aan de zee, en de gyne zei me dat dat daar zeker geen kwaad kon!

Gezond verstand zegt ook al veel, vind ik, en je moet doen waar je jezelf goed bij voelt.
Zonder mijne rauwkost zou ik de zwangerschap nooit hebben overleeft!!!! (hoogzwanger in de zomer van 2006)

Geplaatst: 20 nov 2007, 12:46
door Marijke
oei dan ben ik precies wel extreem voorzichtig bezig :wink:

voorzichtig

Geplaatst: 20 nov 2007, 13:00
door Aicha
Qua bateries enzo ben ik ook heel voorzichtig geweest hoor marijke maar ik moet wel bekennen dat ik toch wel een paar keer een glaasje rode wijn en champagne gedronken heb :oops: >Was wel nooit meer dan 1 glaasje wi

Geplaatst: 20 nov 2007, 13:32
door jenny
Ik heb eigenlijk ook nooit opgehouden met mayonaise te eten...

Wel de gewoon zakens, geen rauw vlees, alles goed uitgebakken, geen americain gedurende 9 maanden, sla enzo goed wassen, indien ik niet zeker was niet eten...geen kattenbak aanraken,

Mosselen heb ik ook gegeten, had het aan de gynae gevraagd en hij zei gewoon één ding, "Smakkelijk" :) ik wist genoeg :)

Met de feestdagen van verlede jaar had ik ook rauw vis op mijn bord gekregen, en zonder het te weten heb ik er een stuk van gegeten, achteraf paniek, maar heeft niets gedaan...gelukkig...

verlede jaar zijn wij naar frankrijk met vakantie geweest en heb mij ook niet kunnen inhouden om één à twee glaasjes wijn te drinken tijdens mijn vakantie...dat was genieten,...

ge moet zeker opletten, maar ik had me altijd gezegd dat ik niet ging ophouden met leven en genieten...en dat heb ik gedaan, waar het gevaarlijk was heb ik opgelet en voor de rest ben ik blijven geniet...en dat gedurende 9 maand :)

Geplaatst: 20 nov 2007, 14:15
door goele
Marijke schreef:oei dan ben ik precies wel extreem voorzichtig bezig :wink:
Iedereen beleeft zijn zwangerschap anders.
Als jij je goed voelt hiermee, is dat voor jou de goede manier.
Ik zou het gewoon niet kunnen...

Onlangs vroeg er nog een vrouw aan me of ik nu anders omging met Hasse, nu ik opnieuw zwanger was.
Huh?
Ik was gewoon, zoals altijd, mijn handen na het verversen, maar meer niet.
Haar dochter gaf ook geen kusjes niet meer, ververste met handschoenen, ...
Dat zou ik niet kunnen!

voorzichtig

Geplaatst: 20 nov 2007, 14:18
door Aicha
dat va n diue kusjes enzo vind ik er echt wel over hoor! Die vrouw heeft zeker last van smetvrees :?: :wink:

Geplaatst: 20 nov 2007, 15:10
door sandy
Waarom mag je geen mayo eten? Dat wist ik zelfs niet....

Ik heb ook altijd mijn handen gewassen na het verversen van Yana, maar dat was het hoor!
Je moet het niet gaan zoeken, maar je moet ook niet overdrijven....

Geplaatst: 20 nov 2007, 18:12
door Lena
Marijke schreef:In mayonaise zitten rauwe eieren toch?
als je 'm zelf maakt wel ja, maar die in de potten kan echt geen kwaad hoor :wink: